MUTLAKA BİR HEDEFİNİZ OLSUN

04/11/2015

BİR HEDEF BİR PLAN….

Yazan: Benhür Öncel

Derlerdi ki; bir insan 1.609m (1 mile) 4 dakikanın altında koşamaz, koşamaz çünkü kalbi patlar. Derler ki; hiç kimse bir maratonu (42.2km) 2 saatin altında koşamaz; koşamaz çünkü insan vücudu bunun için yaratılmamıştır.

Roger Banister, ingiliz atlet, hedefini “ben 1.609m (1 mile) 4 dakikanın altında koşacağım” şeklinde koymuş ve hatta 4 dakikanın altında (3:59.4) bu mesafeyi tamamlayan ilk atlet olmuştur.

Her ne kadar 2 saatin altında bir marathon daha henüz koşulmadıysa da Kenyalı atlet Dennis Kimetto 42 kilometrelik Berlin parkurunu 2014 yılında iki saat, iki dakika ve 57 saniyede tamamlayarak yeni bir dünya rekoru kırdı. Hiç biri mümkün değil demedi, neden mi? Çünkü akıllıca ve başarılması mümkün bir hedef çizip o hedefe uygun planlar içinde çalışmalarınızı sürdürürseniz, “mümkün olmayan” YOKTUR…

Koşu çalışmaları ve antrenmanlarınızdan olumlu bir sonuç elde edebilmeniz için mutlak surette hedefiniz ve bunlara uygun planlarınız olmalıdır.  Bu hedef kısa, orta ve uzun şeklinde olmalıdır. Yani bir hedef içinde değişik vadelere uygun, farklı ara hedefler de olmalıdır. Ana hedefe giden yolda bir kaç ara hedef mutlaka bulunur.

Koşu hedefi 3 şekilde konumlanabilir. (Rakkamlar anlaşılması için örnektir.)

Sonuçsal

  1. Yarış tamamlamak (10km Bitireceğim)run
  2. Yarış Süresi (10km, 28dk da Bitireceğim)
  3. Yarışın Yeri (Bozcaada10K da Bitireceğim)

Performansa Bağlı

  1. Strateji ve Pace (Negatif Splitle Ort.3.50dk/km)
  2. Çok Güçlü Bitirmek (Son km 3.25dk da bitirmek)
  3. Yarış Sonrası İyi Hissetmek (Sıfır yorgunluk super)

Yaşamsal

  1. Sağlık
  2. Yaşamsal
  3. Fitnes
  4. Sosyal
  5. Katılımcılık

Bu ara hedefler de 3 ayrılır

  1. Kısa
  2. Orta
  3. Uzun

Bir nihai hedef genelde;

  • Gerçekci ve erişilebilir olmalı

  • Özgün Olmalı

  • Ölçülebilir olmalı

  • Kişiye uygun olmalı

  • Bir süreci ve vadesi olmalı

Hedefimizi 3 konumda tanımlamamızın nedeni;  planlarımızı tasarlamamıza ve hocalarımızın bu planları uygulamamız için bizlere katkı yapmasına imkan verir. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler başarıya giden yolda “olumlu kilometre taşları olarak” nihai hedefimize hizmet ederler. Bu ara hedefler motivasyon ve başarının ölçülebilir anahtarlarıdır.

Örneğin koşmaya yeni başlayan bir arkadaşımız;

5km Yarış Bitireceğim, 10km, 15km, Yarı Maraton, ya da Maraton koşacağım şeklinde nihai hedefler koyabilir….

Nihai bir hedef belirli bir süre ve çalışma planı çerçevesinde gerçeğe dönüştürülür. Ara hedefler de bu açıdan çok özeldir. Bunlar genellikle uzun vadeli ve yararları zamanla kendini gösterecek olan hedeflerdir. Bu anlamda sabır ve çok çalışmak kritiktir. Yaşamsal hedefler sadece kilometreler, saatler, yarışlarlar ve sonuçlarıyla ölçülmez. Bu hedefler, sağlık düzeyi, mutluluk seviyesi, kendini iyi hissetmek, kendine inanmak, gurur duymak, ve nihayetinde yapılan işten tatmin olmakla da tartılır.

Koşmak için ne yaparsanız yapın, ama sadece “motivasyonunu ve şevkini koruyan bir koşucu olun.” Koşmak basitçe bundan ibarettir.

Ek okuma linki: http://benhuroncel.com/2016/01/25/kosu-hedefi/

tr_TRTurkish