TEMPO KOŞULARI
Yazan: Benhür Öncel, 09/10/2015
Aerobic safhada; laktik asit üretim seviyesi (enerji üretim sürecinin bir atığı) göreceli olarak aynı kalır. Bu aşamada vücudumuz laktik asiti enerji kaynağı olarak kullanır ve dağıtır. Ancak zamanla öyle bir nokta gelir ki (laktik asit eşiği: genellikle belirli bir pace-hız: dk/km) laktik asit üretimi hızla artmaya başlar ve vücut artık bunu bir enerji kaynağı olarak aynı hızda kullanamaz hale gelir (oksijen yetersizliği ile). Giderek ağırlaşan yorgunluk ve acı veren bir his tüm vücuda hakim olur. Sizi bir yarışta hızdan alakoyan işte bu yorgunluk hissiyatı (ayaklarınız yerden kalkmaz) yani kullanılamayan laktik asit birikimidir.
Özetle; laktik asit eşiğiniz; en yüksek hızda ve de laktik asit birikimi yapmadan (yani ürettiğiniz asiti vücudunuz kullanabiliyor, enerjiye çevirebiliyor ve oksijen alımınız yeterli) koşabildiğiniz pace-hız dir. Bu pace-hız; aynı zamanda 15Km ile Yarı-maraton pace-hız (dk/km) olarak da adlandırılır.
TEMPO KOŞULARI DA; laktik asit eşik düzeyinde ya da biraz altında yapılan koşulardır ( Bir örnek vermek gerekirsek; diyelim ki bir sporcunun laktik asit pace-hız: 4:00dk/km ise ya 4:05dk ya da 4.10dk/km sevisesinde koşması). Bu seviyelerde koşarak hızla laktik asit üretim sürecini yavaşlatırsınız. Zamanla vücüdunuz koşmaya alışır güçlenir ve laktik asit eşik seviyeniz düşer. O vakit sizde tempo koşu pace-hızınızı 4:00dk/km den 3:50dk/km tekrar düşürürsünüz. Böylece laktik asit birikim döngüsüne düşmeden vücut yüksek hızda koşmayı öğrenir. Zaten koşmak denilen şey; “yarışta son kilometreleri hızla koşacak enerjiyi nasıl bulacağım?” sorusuna yanıt bulmak için yapılan antrenmanlardan ibarettir.