AQUARUNNING: İYİLEŞME SÜRECİNE KATKISI

19/06/2020
Aquarunning’in recovery sürecine katkısı çok büyüktür.

Recovery Programını Ölçümlemek

Recovery’nin  kelime anlamı iyileşme, toparlanma sürecidir ve  tüm sporcular için önemli bir yere sahiptir. Zaman üzerinde iyileşme nasıl ölçülür?  Kalp atım hızı , antrenman sonrası gün içinde kendinizi nasıl hissettiğiniz , ertesi gün sabah uyandığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz , ağrı durumunuz nasıl gibi sorularla bulabiliriz. Zor bir günün ardından vücudumuzun verdiği sinyalleri anlamayı öğrenmemiz önemlidir. Dinlenme kalp atım hızı eğer gün boyunca yüksek kalırsa tam bir iyileşme söz konusu değildir. Yorgunluk henüz vücudu terk etmemiştir. Temel kriterlerden biri , kalp atım hızı normalden yüzde 10 ‘dan daha yüksek ise iyileşme süresi uzatılabilir. Kalp atım hızımız kahve tüketimi , uykusuzluk gibi dış faktörler ile yüksek değerde çıkabilir.Bu yüzden vücut sinyallerini iyi takip etmek gerekir, en iyi doktor insanın kendisidir sözünü çok benimsemişimdir. Kenidmizi dinlemeyi unutmayalım.Zor bir antrenmanın ardından  ertesi günü  işlerimi yaparken nasıl hissettiğinize dikkat etmeniz gereklidir.Hamstring kasım ağrıyor mu ? diye sorularla iyileşme sürecini takip edebiliriz. İyi tür acı vardır , kötü tür acı vardır; İyi tür acı , çok çalıştıktan sonra doğal olan biraz yanma veya yorgunluk. Kötü ağrı akuttur enerji seviyenizi düşüren bir etmendir. Devamında antrenman yaparken kendinizi yorgun hissederek ve ayağınızda oluşan ağırlık hissi sizi antrenmandan soğutan bir faktör olarak karşımıza çıkar. Genellikle zor bir çalışmadan sonra toparlanma süresi (yani yorgunluk halinde olmama) 10 güne kadar çıkabilir. Bazı kurtarma çalışmaları ile toparlanma sürecinizi kısaltabilirsiniz.

  1. Aquarunning (suda koşu) aktivitesi ile bu süreyi kısaltarak 10 gün beklemek zorunda kalmadan suyun masaj etkisi ile diğer antrenman için vücudunuzu hazır hale getşrmiş olursunuz.
  2. Foam roller kullanarak manuel masajın etkisini hissederek kendiniz kaslarınıza uygulayarak bu süreyi kısaltabilirsiniz.
  3. Masaj yaptırabilirisniz fakat masajı sık sık yaptırmak kaslarda tembelliğe yol açtığı için tavsiye edilmez. Bu durumda zor bir antrenman sonra sürekli kullanabileceğiniz kurtarma programı suda koşudur. Detaylı video ve anlatım için instagram adresinden destek alabilirsiniz. aquarunning_tr

Mutlaka antrenman sonrası ilk 30 dk içinde protein takviyesi yapmamız gereklidir, kas yıkımını engellemiş oluruz ve buda yorgunluğumuzun azalmasına yardımcı olur. Doktor tavsiyesi ile vitamin desteği almamız bize artı olacaktır. Antrenman sonrası vücudu dinlendirmek için min.30 dk uzanarak antrenman veriminin performansını arttırabiliriz.  Bu bilgiler ışığında recovery sürecinizde size başarılar dilerim.

tr_TRTurkish