Spor ve Masaj

31/03/2017

Sporcu Masajı ve Derin Doku Masajı

Masaj terapisi kaslar ve cildin elle uyarılması ve harekete geçirilmesini içerir. Sporcuların hiç değilse her 15 günde bir tam sporcu masajı almaları şiddetle tavsiye edilir. Genel olarak sağlıgımız, ve hedeflerimiz doğrultusunda bakınabileceğimiz değişik masaj türleri vardır. Bunlardan sporcu masajı ve derin doku masajı; birbirlerine iki yakın ve benzerlikler gösteren türleri olarak karşımıza çıkar. İkisi arasındaki en önemli fark ise “hangisine ihtiyacımız olduğunu” kendimizin tespit etmesidir. Bu tespit yapılırken bu iki masaj türünü bilmemiz önemlidir, şöyleki:

Sporcu masajı uzmanları; sporcuların genel sakatlanmaları ve yaralanmaları ile kas ağrıları, kas kasılması, bacak arkası kaslarının gerginliği, kopma ve çürümeler, yırtılmalar, koşucu bacağı sakatlıkları gibi konularda çok becerikli ve bilgi sahibidirler. Bu anlamda ülkemizde işini çok iyi yapan bir sporcu masörü (terapisti), diğer masörlere göre sayıca hem daha az mevcuttur hem de spor yapabilmeyi imkanlaştırırlar. Sporcu masörleri, kasların sertiği, kas bozuklukları, kas yapısı bozulmalarını tesbit etme, tedavi ve sonuç alma konularında uzmanlaşmışlardır. Eğer bu tedaviler zamanında yapılmaz ise zaten sakatlık geliyorum demektir.

sporcu masajı

Oysa ki derin doku masajı daha çok kas zayıflıkları ve kas yumuşatması, ele gelen sert-kas–topağı noktalarını yayarak ağrıyı dindirme ve sakinlik sağlama üzerine çalışır. Bir sporcunun sakatlanma ve yaralanması gibi spesifik bölgelerini hedeflemez. Bel ve boyun tutulması, kulunç tipi (genellikle boyun, omuz, göğüs, sırt, diz ve kalça çevresinde olan ağrılı hassas noktalardır: Yorgunluk, bitkinlik, sabahları kısa süreli sertlik şikayetlerini içerir. Uygun olmayan egzersizler ve kötü duruş pozisyonunun bu hastalığa yol açtığı ifade edilir.) rahatsızlıklarında çok etkilidir.

derin doku

Her iki masaj türünün tek ortak noktası; her iki masaj uygulamasının da aynı tür vurgu ve bastırmayı kullanıyor olmasıdır. Bunlar; ovalamak, yoğurmak, dairesel hareketler yapmak, ovmak, tıklamak, titreşim uygulamak olarak sıralanabilir. Sporcu masajı benzer yöntemler uygulamak ile birlikte, bir sporcunun acı veren spor-bağlamlı ağrı ve sızı, yara bölgelerine yönelik yapılır. Birinde spor yaparken olan bir sakatlık hedef alırken, diğerinde sabah kalktığınızda sağ sol tarafınızda olan tutulmalar, boyun ve bel bölgesi ağrıları gibi doğal yönden oluşmuş ağrılara yönelik uygulama yapılır.

Sporcu masajının bunun dışında, bir sporcunun performansını arttırmak, esnekliğini yükseltmek, ihtimal dahilinde olabilecek sakatlıklara karşı önlem oluşturmak gibi hedefleride bulunur. Yani hem sakatlık oluşmadan ve hem de sakatlık oluştuktan sonra yapılması gerekli uygulamalara sahiptir. Buna karşılık derin doku masajında stresi gidermek, sakinleşmek, kan dolaşımını arttırmak, tansiyonu düşürmek, fiziksel ağrıları dindirmek gibi amaçlar bulunur. Hangisini seçmeniz gerektiği hususunda ihtiyacınızın ne olduğunu önce belirlemeli ve ona uygun tedavi yöntemi için, fizik tedavi uzmanı ile bir karar oluşturmalısınız.

Sporcu masajı, profesyonel olarak antrenman yapan, koşan, yarışan, ve antrenman planı içinde bir hedefe yönelik hayat geçiren sporcular için uygundur. Derin doku masajı, öğrencilerden iş adamlarına, kadar yaygın bir yelpaze içinde günlük masajı seven herkes için uygundur. Kronik acıyı azaltır, kan dolaşımını arttırır, sorunlu kasları tedavi eder, ve bedensel stresin geçmesine katkıda bulunur,

tr_TRTurkish