Koşucu Tipleri

20/12/2018

Hangi Kategori ve Seviyede Koşucuyuz?

Koşucular yarış ve antrenmanlarda gösterdikleri performanslar dikkate alınarak genelde 3 kategoriye ayrılır. Hızlı Koşucu, Dayanıklı Koşucu, ve Karma Koşucu olmak üzere.

Hızlı Koşucu

Hızlı koşucular, kısa ancak hızlı idmanlarda (15dk bir yarış,  ya da 15dk yarış hızında 5km kadar olan yarışlarda) diğer genel koşuculara göre daha başarılı koşuculardır. Hızlı koşucular, hız çalışmalarını ve kısa yarışları tercih ederler. Bu tür çalışmalarda yorgunluk hissetselerde bitmiş-tükenmişlik hissetmezler. Uzun koşular, tempo koşuları, marathon idmanları, ve uzun mesafe çalışmaları yerine parkurda tamgün hızlı kısa tekrarlı çalışmalar yapmayı isterler.  Hızlı koşucuların yarış sonuçlarını rakiplerle kıyasladığınızda, kısa mesafeli koşularda son dereceli başarılıyken, uzun mesafeli çalışmalarda benzerlerinin çok arkalarında kalırlar. Hızlı koşucular bir anlamda sprinter ve yüksek atlayıcı kapasitesindedirler.

Dayanıklı Koşucu

Dayanıklı koşucu; uzun mesafeli koşular, marathon çalışmaları, tempo koşuları, ve her tür uzun mesafe hızlarında yapılan koşuları becerebilen seven ve tercih eden koşucudur. Haftada ne kadar uzun koşarsa, o kadar iyi idman yaptıklarına inanırlar. Uzun koşmak vazgeçemedikleri idman şeklidir.  Kısa ve hızlı çalışmalarda bitkin olurlar. 5km yarışlarını sevmezler ve bitirseler bile çok yorgun tükenmiş hissederler. Uzun mesafeli ve istikrarlı şekilde uygulanan hızlarda yapılan koşularda ise son derece başarılıdırlar.

Karma Koşucu

En yaygın olan koşucu tipi; karma koşucu tipidir. Her tür idman tiplerinde oldukça iyidirler. Uzun mesafeli ve kısa mesafeli koşularda duruma göre başarılı sonuçlar çıkartabilirler. 5km den Maratona kadar mesafelerde koşabilirler. Bu kategoride her koşucu mükemmeldir diyemeyiz. Yarışın tipi, süresi, ya da anternmanın kalitesi dikkate alındığında karma koşucu farklı sonuçlar çıkartabilir. Karma  koşucu için en iyi ifade, hızlı koşucudan biraz, dayanıklı koşucudan biraz almış diyebiliriz. Bu biraz tanımı koşucudan koşucuya değişir tabii.

Hangi Koşucu Türüne Giriyoruz?

Hızlı koşucu muyuz? Yoksa dayanıklı mı? ya da her ikisinin bir karışımı mı? şeklinde sorulara bir antrenman planını uygulamaya başlamadan karar verebilmek çok önemlidir. Eğer bir koşucu dayanıklı koşucu tipinde ise ona hızlı koşucu çalışmaları vermek yanlış olacaktır. Her ne kadar 5km de mükemmel bir sonuç çıkartsada da uzun vadede bunu korumak zorlaşacaktır. Çünkü yapı olarak dayanıklı koşu tipinde olan birisi hız koşucusu tipine tam anlamıyla zıttır.  Bir çalışmaya başlamadan bunun tespit edilmesi gereklidir. Bu zayıf olan alanlarda hiç bir çalışma yapılmamalı demek değilidir. Yani hız sevmiyoruz o halde hız çalışmaları yapmayacağız şeklinde algılanmamalıdır. Bunun tek açıklaması dayanıklı koşucu tipine, sanki hızlı koşucuymuş gibi davranılmaması gerektiğidir.

koşucu türleri2

KOŞUCU SEVİYELERİ

SEVİYE 1 – Yeni Başlayan Koşucu. Koşuya yeni başlamış ve daha önce hiç koşmamış ya da uzun yıllar önce koşmuş ara vermis. Bir yarışa katılmamış.

SEVİYE 2 – Başlangıç Düzey Koşucu. Bir yarışa katılmış, tamamlamış ancak şimdi biraz daha hızlı koşmak isteyen, haftada 3-5 gün arası ve günde 30dk koşan, haftada 1 sert idman yapan, 40-60dk boyunca uzun koşabilen.

SEVİYE 3 – Orta Düzey Koşucu. Performans anternman çalışmasını, uzun, tempo hız koşu çalışmaları yapabilen, haftada 4-6 gün arası ve günde 45dk koşan, haftada 1-2 sert idman yapan, 60-75dk boyunca uzun koşabilen.

SEVİYE 4 – İleri Düzey Koşucu. Tüm koşu türlerinde çalışma yapabilen, haftada 4-7 gün arası ve günde 60dk koşan, haftada 1-2 sert idman yapan, 90dk ve üstü  uzun koşabilen.

tr_TRTurkish