Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

KALP HIZI YAVAŞ ATAN TÜM CANLILARIN ÖMÜRLERNİN DAHA UZUN OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Aqua Runnıng

KALP HIZI YAVAŞ ATAN TÜM CANLILARIN ÖMÜRLERNİN DAHA UZUN OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Güzel bir örnekle giriş yapmak istiyorum.Farelerin nabızları dk’da 1.510 atım attığı için ortalama yaşam süreleri 15 ay’dır. Kaplumbağaların nabızları dk’da 6 atım attığı için ortalama yaşam süreleri 197 yıl olduğu bilinmektedir. İnsanların nabızları dk’da 60-80 atımdır.Ortalama 80-100 yaş ömürleri sürmektedir.

İnsanoğlu hareket etmek üzerine tasarlanmıştır. Hareketsiz kalmak kronik hastalık riski ile beraberinde zor bir hayat getirtmektedir. Hareket berekettir diye boşuna söylenmemiş. Spor yapan ve yapmayan insanların nabız atımlarından bahsetmek istiyorum. Spor yapan insanların dinlenme nabızları 60 atım ve altıdır. Spor yapmayan bireylerde 60 atım ve üzeri çıkmaktadır. 80 atım ve üzeri olduğunu risk olarak söyleyen uzmanlar nabız yüksekliğinin hayati önem taşıdığını belirtmektedir. Uzmanların söylemine göre kalbin belirli bir atım sayısı vardır. Bunu ne kadar uzun süreye yaymış olursanız o kadar uzun yaşarsınız.Düzenli spor yapan kişilerde kardiyovasküler rahatsızlıklara daha az rastlanmaktadır.Şunu da belirtmek isterim ki; düzenli spora başlamadan önce doktorunuzdan tavsiye almanız doğru bir adım atmanızı sağlayacaktır.

KALP KASININ GÜÇLENMESİNİ SAĞLAYAN KARDİYO ANTRENMANIN FAYDALARINDAN BAHSEDELİM...

Kalp kasının güçlendirilmesi denince akıllara ilk ‘Kardiyo’ antrenmanı gelmektedir. Kardiyo antrenmanına kısaca kalp güçlendirme egzersizi de diyebiliriz. Faydaları Bizim İçin Nedir?

Kalp daha fazla kan pompalar ;hayatta kalabilmemiz için her an kalp ve kan dolaşımı sistemimizin her an çalışıyor olması gerekir. Kalbimizin kasları olduğunda o kadar iyi kan pompalama yeteneği olur.

Nabız atışınız artık kolay kontrol altında olur. Kalp kasları güçlü olan kişiler günlük faaliyetlerini de daha kolay yapmaya başlarlar.Dinlenme esnasında nabız atımı düşüklüğünden anyalayabilirsiniz.

Kiloya elveda diyebiliriz.Aktivite seviyenizin artmasıyla enerji açığınızda ortaya çıkar.Uzun süreli kardiyo egzersizlerinde vücudun temel yakıt deposu vücutta depolanan yağlardır.

Stresli günler geride mutluluk her an sizinle birlikte olur. Yapılan aktivite ile endorfin hormonu salgılanır ve kişinin ‘coşku ‘diye ifade ettiği tamda bu durumu özetler.

KARADA KARDİYO YAPMAYA KIYASLA SUDA KARDİYO YAPMANIN BİR AVANTAJI :SUYUN KLİMA ETKİSİ

Suyun klima etkisi suda kardiyo yaparken kalbinizin daha az yorulmasını sağlar. Karada yaptığınız kardiyo antrenmanında nabzınız sizi zorluyor ise suda hareket etmenizi tavsiye ederim. Örneğin ; 40 yaşında sedanter bireyin yüksek nabız yani max kalp atışı 180 olarak hesaplanır (Karvonen sistemine göre ). Çıkan bu değer kardiyo antrenmanı esnasında sağlığı tehdit etmemesi için geçilmemeye çalışılır. Suda ise aynı performans ile yaptığınız kardiyo çalışmasında karaya kıyasla nabız atımınız 20 atım daha düşük olur. Bu açıklamanın özeti ;kardiyo çalışmasını suda yaptığınız zaman karaya kıyasla kalbinizin daha az yorulması anlamına gelmektedir.Düşük nabız ile kardiyo yapabilmenin tek yolu Suyun Gücünü Keşfetmenizdir.