Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

Köpük Rulo: Foam Roller

dene3
Moda

Köpük Rulo: Foam Roller

dene2

Köpük Rulo Masajı Koşucu Dostudur

Koşmak hareket etmektir. Bedenimizin her noktası bu harekete katılır. Koşarken nerdeyse işleve katılmayan hiç bir nokta yoktur. Koşunun sağlıklı olarak yapılması ve sürdürülmesi için de, kaslarımızı kullanırız . Bu kullanım esnasında, kasların aşırı bilinçsiz ve yanlış kullanımı “ağrı noktalarının” oluşumuna yol açar. Koşucuların hep bir yerleri ağrır. Sırt, bel, üst ve alt baldırlar, kalçalar, bilek, diz ve topuklarımız da olduğu gibi. İşte bu ağrıların hafifletilmesi ve yokedilmesi açısından “foam roller-köpük rulo” basınçlı masaj uygulamaları çok yararlıdır. Unutmayalım ki; kaslar masaja bayılır. Sporcular, derin doku masajlarını belirli aralıklarla sporcu masörlerine emanet ederler. Bahsettiğim ise bunun dışında kişinin kendi kendine yapabildiği bir masaj uygulama yöntemidir.

Köpük rulolu (Foam Roller) masaj; aslında fasyal bir gevşetmedir.  Kaslar arasında yer alan ve kas kılıflarını oluşturan ya da daha derindeki sinir, damar gibi yapıları saran lif bağdoku katmanına “fasya” diyoruz. Kaslar ve fasyanın fazla ve yanlış kullanıldıklarında, aşırı yüklenildiğinde, ya da sakatlık durumlarında gerginleşir ve düğüm benzeri “yumuşak doku –fasya yapışıklığı” diye tanımlanan yapılar oluşur. İşte; köpük rulo masajı; fasyayı gevşeterek yumuşak doku yapışmasını ve tahrip olmuş dokuyu yok etmek için yapılır.

Ben, kas kramplarının ve spazm olarak bilinen sinir kasılmalarının neden olduğu ağrıları hafifletmek, laktik asit birikiminin yol açtığı ağrıları yok etmek ve yumuşak doku yapışmalarını açmak için kullanıyorum. Kaslarımda oluşan tetik noktaların ağrılarını ve bu noktalardan diğer kaslara yayılan ağrıları kaldırmayı hedefliyorum. Baş ağrıları, boyun/omuz/bel tutulmaları, sırt ve bel ağrıları ve az da olsa siyatik gibi sağlık rahatsızlıkları için de birebirdir. Uygun yapılırsa köpük rulonun ağrılı bölgeyi bir şekilde tedavi ettiğini, kası gevşeterek ciddi oranda bir rahatlama sağladığına inanıyorum.

Fasyal yapışıklıkları tedavi etmek ve önlemek için bir köpük rulosunu ağrıyan bölgeye yerleştirin ve vücut ağırlığınızı üzerine bırakarak, yavaş yavaş ileri geri gezinmeye başlayın. Baskı uygulanan bölgelerde bir acı hissedeceksiniz. Bu noktalar, kasların sıkışık olduğu hasarlı dokulardır. Bu noktalarda 5-10 saniye bekleyerek ama yavaş yavaş olmak kaydıyla gezinin. Eğer düzenli bir şekilde antrenman sonralarında uygularsanız, ağrıların azaldığına şahit ve daha sağlıklı fasyaya sahip olacaksınız. Hassas ve ağrıyan bölgelere aşağıda görüldüğü gibi köpük rulo uygulamasını şiddetle öneriyorum.

foamroller

Dikkat

  1. Sabit ağrıyan nokta üstünde uzun süre çalışmayın: Sabit bir şekilde ağrıyan bir bölge üzerinde çalışmak, bu bölgede daha fazla iltihap veya gerginliğe sebep olarak, kasları ve fasyayı daha fazla gerer. Ayrıca ağrı hissettiğiniz yer daima sakatlığın kaynağı değildir.
  2. Köpük ruloyu hızlı kullanmayın: Bazı koşucular zamanı az olduğu için veya masajı çabucak bitirmek için köpük ruloyu hızlı kullanırlar, bu da hassas olan kaslar için pek faydalı değildir. Hassas bir noktayı bulduğunuzda köpük ruloyu bu bölge üzerinde yavaş bir şekilde ileri geri yuvarlayın. Köpük rulo uygulamasının kas ve fasya boyunca yavaş hareket etmesi gerektiğini kendinize hatırlatın.
  3. Aynı bölge üzerinde uzun kalmayın: Vücut ağırlığınızın yarısı ile başlayın ve elleriniz veya diğer bacağınızı kullanarak baskıyı ayarlayın ve ardından tüm vücudunuzun ağırlığını verin. Aynı bölge üzerinde geçirmeniz gereken azami süre 5-10 saniye kadar  olmalıdır. Bundan daha fazla bir süre üzerinde çalışırsanız, durumu  iyileştirmek yerine daha kötü hale getirebilirsiniz..
  4. Köpük rulo’da ayrıca bir idmandır unutmayın:  Zorlayıcı bir antrenmanın ardından kendinizi çok yorgun hissediyorsanız, köpük ruloyu daha sonra, dinlenip biraz güç kazanmanın ardından uygulayın. Unutmayın onu kullanmak için de enerji sarf edeceksiniz.