Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

Sporcuda Kilo Alır

scale
Beslenme

Sporcuda Kilo Alır

 

scale1

  1. Aynı tür ve ağırlıkta spor yapmaya devam etmek: Kilo almamak ve ya bir miktar kilo vermek için; yapılan idmanı, çeşidini, ağılığını ve süresini değiştirmeli fakat aynı zamanda farklı spor dallarında da tamamlayıcı çalışmalar yapmalıyız. Vücut sürekli olarak aynı sporun aynı zamanda ve miktarda yapılmasına alışırsa; spor yapıyorum bile deseniz, kilo alabilme ihtimaliniz ya da kilo verememe durumunuz mümkün olabilecektir.
  2. İyi Uyku Uyumamak; Mutlu, ince ve formda kalabilmek için en önemli gereklerden birisi “iyi ve kaliteli bir uyku çekmektir.” Günde 7 saatten az uyuyanların kilo almaya daha elverişli oldukları, kilolu kaldıkları, kilo vermekte zorlandıkları bilimsel araştırmalar ile de desteklenmiş bir gerçektir.
  3. Antrenman Öncesi ve Sonrası Yemeklerine Dikkat Etmemek: Nasıl olsa spor yapıyorum, canımda şu an istiyor, yarın biraz daha fazla idman yaparım olur biter, o halde ye gitsin, kafası yanlıştır. 1 saatten daha fazla çalışılmayacak ise antrenman öncesi çok fazla yemek doğru değildir. 90 dakikaya kadar ve üstü çalışmalardan 2 saat öncesi bir adet muz, 8 parça ceviz, ya da badem, 4 adet hurma gibi kaliteli ama ölçülü kompleks karbonhidrat alımı yeterlidir. Antrenman sonrası da bir elma, muz gibi yarım saat içinde yenecek şeyleri takiben 2 saat içinde karbonhidrat ve protein oranı iyi ayarlanmış bir menü yeterlidir. Günde 3 dengeli öğün ve 2 mini ara öğün ile saat akşam 18:00 den sonra bir şey yememek bu işin kilit noktasıdır.
  4. Dengesiz Şeker ve Un Alımı Yapmak: Şekerin ve unun nasıl, nereden, ne şekilde midemize girebileceğini sporcu bile olsak tahmin etmek, önlemek, sınırlamak çok zordur. Buna rağmen, porsiyonları iyi belirleyerek, meyve, şeker bazlı ürünler, ve undan yapılan gıdaları yemeden önce çok iyi plan yapmalıyız. Dengeli olmalıyız. Bu tarz şeyleri antrenman öncesi yememiz halinde, insülin seviyemiz artacağı ve kandaki şeker oranını insülin dengelemeye çalışırken bize lazım olanı enerjiyi de yok edebileceği, böylece idman esnasında elden ayaktan düşme riskimiz olduğunu unutmamalıyız.
  5. Kilo Aldım “Vermem lazım” Takıntısına Düşmek: Bir sporcuda zaman zaman kilo alabilir. Bunun en önemli nedeni, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeden, idman miktarınız, süreniz ve zorluğunda değişme olmasıdır. Mesela, bir/iki gün antrenman yapmayıp, aynen yemeye devam ederseniz tartınız biraz fazla gösterir. Sakatlandınız ve 20 gün idman yapamadınız ancak idman yaptığınız günlerdeki gibi yemeye de devam ettiniz. Mutlaka kilo alırsınız. Şimdi bir sporcu kilo aldığında yemeyi azaltmalı ve idmana göre de bunu ayarlamalıdır. İlle de kilo vereceğim diyerek bir sporcu kendini zorlarsa, bedeni direnişe geçebilir. Bu da performans kaybı ile sonuçlanır.

scale6

Sonuç olarak, “dengeli” antrenman yapmak, uyumak, yemek ve içmek, takıntılı olmamak ve bilhassa da şeker ve undan uzak durmak bizim kaderimizdir.