Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

Antrenmanı Sabote Etmek

beach2
Öneriler

Antrenmanı Sabote Etmek

Bir Antrenmanı Nasıl Sabote Ederiz?

large_483_joda_1454927268

  1. Yeterince Isınmamak: Sakatlanma riskini arttırır, ve idmanın kalitesini azaltır. Kasların yeterince esnemesi ve idmana hazır olması mümkün olmaz.
  2. Yeterince Beslenmemek: Kas yapmak için fazlasıyla beslenmek (bedene bol enerji koymak), kilo vermek için de; yeterli ve doğru beslenmek (seçilmiş enerji kaynaklarına yönelmek) gereklidir.
  3. Tek taraflı çalışmak: Vücudumuzun bir tarafına yönelik olarak çalışmak, diğer taraf aleyhine dengesizlik yaratır. Sol bacak kaslarımız zayıf diye hep sola yüklenirsek, bu kez sağ taraf zayıf kalır.
  4. Aynı tekrarları yapmak: Antrenmanlarda hep aynı tarz çalışmalara yönelmek dayanıklılık, ve esneklik ile performansı sınırlandırır. Vücudumuzun değişik noktalarını harekete geçiren çalışmaları işin içine katarak, planımızı zenginleştirmek gerekir. Bu monotonluğu da ortadan kaldırır.
  5. Fazla İdman Yapmak: Gereğinden fazla, miktar, zaman, tekrar, mesafe, ve hız unsurlarını harmanlayarak, haftalık ya da günlük yapılması sağlıklı olan antrenmandan daha fazlasının yapılması, sakatlık riskini arttırır ve bedenimizi negative hormonal strese sokar. Yapılan çalışmaları vüdudumuz Kabul etmez ve ilerleme de sağlanamaz.
  6. İyileşme Dönemi Kullanmamak: Bedenimiz antrenman yaparken değil, dinlenme ve iyileşme anlarında idmanı kabul eder, uygular. Ne kadar hızlı koşarsanız koşun, bir yarış ve ya antrenman sonrası o çalışmanın amacına uygun sonuçları alabilmek için, yeteri kadar dinlenilmelidir. Dinlenme anı yeni kaslar inşaa edilir, onarılır ya da istenmeyen yağlar yakılır.
  7. Yeterince Uyumamak: Kas inşaa etmemizi ve yağ yakmamızı sağlayan büyüme hormonu ve IGF-1; uyurken aktif, uyanıkken ise aktif değildir. Sağlıklı uyuyabilen atletler daha az yağlı ve daha çok kaslıdırlar. İyi uyuyan bir atlet daha hızlı koşar. O halde iyi ve yeterince uyumak bir zorunluluktur.
  8. Başkalarını Kopyalamaya Çalışmak: Bir çalışmayı yapabilmeniz için ona hazır olmanız gereklidir. Aynı yaşta, kilo da bir arkadaşınızın daha hızlı ve uzun koşuyor olması sizin de onun yaptıklarını kopyalamanıza yol açmamalıdır. Aksi halde kendinizi sakatlarsınız. “O yapabiliyorsa ben de yapabilirim,” güzel bir düşünce gibi görünse de değildir.
  9. Yaşlanmak Faktörünü Dikkate Almamak: İnsan yaşlandıkça yavaşlar. “Kasları kullan, ya da kaybet” kuralı geçerli olmaya başlar. Yaş ilerledikçe kas oranı azalır. Hareket hızı düşer. Yaşlandıkça iyi bir koşucu olabilmek için; dinlenmek, beslenmek, uyumak, koşmayı kafaya daha az takmak, dayanıklılık antrenmanları yapmak, bol su içmek gibi hususlara dikkat etmek gerekir.
  10. Ara vermek: Koşarken sürekli ara vermek, koşu kalitesini bozar. Baştan belli anlar dışında dura kalka koşmak yanlıştır. Vücut bu sisteme alışır ve mental olarak zorlandığında hemen durmak için sinyal gönderir. Bu uzun soluklu koşuları giderek imkansız hale getirir. Su içmek için, tuvalet için, ayakkabı bağlarını yeniden bağlamak için, nefesi oturtmak için durmaya başlanır, bu da tempolu ve uzun kuşularda idman verimliliğini azaltır.