Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

Hatalar, Hatalar?

5
Öneriler

Hatalar, Hatalar?

Hata Bir Kere Yapılıp Anlaşılsaydı, Hata Diye Bir Şey Kalmazdı

Hatayı ben yaptım ama sen yapma diye anlatılanların sanki önceden hiç anlatılmamış ya da söylenmemiş gibi her koşucu tarafından mutlaka bir kez daha yapılmasını hep çok ilginç bulmuşumdur. Hatalar söylendiğinde bizler tarafından yapılmasaydı “sakatlık ve yaralanma” durumları her halde yüz yıllar önce biterdi diye düşünüyorum. Durum böyleyken, yok sanki ilk kez başımıza geliyormuş gibi en kritik ve bilindik yanlışları bir kere ya da çok kere yeniden yapmamız gerçekten insana has birşey. Bunlar nelerdir diye düşününce, en fazla yapılan yanlışları sıralamak istedim:

  1. Koşu öncesi gereğinden fazla yemek: 5-10km gibi yarışlar için 12 saat öncesi çok fazla karbonhidrat yüklemesi yapmak, yani bol bol makarna, bal, baklava, hamurlu, çikolatalı tatlılar gibi gıdalar yemek; çok yaygındır. 1:30-2:00 saat süreyi geçen yarışlar dışında yarış öncesi “karbonhidrat yüklemesi” diye ifade edilen aktiviteye dikkat edilmelidir. Yenilen şeylerin öğütülmesi, sindirilmesi ve enerji olarak vücudun kullanabileceği bir hale gelmesi bakımından en az 24 saat sürenin geçmesi önemlidir. Bu durumda 12 saat önce “yarın lazım” diye yenilen gıdaların yarış esnasında yararı tartışmalıdır. Koşuyorum ama “eskisi gibi” kilo veremiyorum derken bu husus hatırlanmalıdır.
  1. Yarış Günü Yeni Bir Şey Giymek: Adı ne olursa olsun, yarış günü daha önce hiç denenmemiş yeni bir şey giymek (Ayakkabı, short, çorap, tayt, ve hatta yeni bir saat kullanmak) bozulma, ödem oluşması, şişme, sürtünme, kanama, sıkma, su toplama, ya da sakatlanma olasılığını arttırır. Yarışta bir şeyi kullanmadan önce, onun antrenmanlarda denenmesi ve emin olunduktan sonra yarış günü kullanılması doğru olacaktır.
    images9
  1. Yarışa Çok Hızlı Başlamak ya da İlk Kilometrelerde Çok Hızlı Koşmak: Kişisel rekorumuzu yapmak için ne kadar hızlı koşacağımızı önceden (pace) belirlemeliyiz. Eğer kalabalığa uyar, ya da kendimi çok iyi hissediyorum diye yarışın başında çok hızlı koşarsak, özellikle yarışın sonlarında kendimizi bitik, ayakları kalkmaz, tükenmiş, duvara çarpmış hissedebiliriz. Bu tarz denemeleri yapmamız gereken yer antrenmanlardır. Yarış esnasında ne kadar mesafeyi ne hızla koşacağımızı önceden beelirledikten sonra; o planı aynen ve dramatik boyutta değiştirmeden uygulamalıyız.8vazelin
  1. Yağlanmayı ya da bant kullanmayı unutmak: Sürtünme sonrası acıyabilecek, su toplayacak yerlerin vazelinle yumuşatılması, ya da erkek koşucular da özellikle yazın göğüs uçlarının bant ile kapatılması çok önemlidir. Tişort ile sürtünme sonucu mutlaka kanama ya da tahrişler olur. Hemen yarış ya da uzun koşular sonrası, durum böyle iken duşa girilmesi ise tam bir faciadır. Acıyla havalara fırlama şansı çok fazladır.
  1. Koşu saatine Çok Fazla Bakmak: Saat ile yol bulmak ve koşafenix3-kirmizi-4rken performans takip etmek önemlidir. Ancak bu önem sadece mesafe ve süre açıdan dikkate alınmalıdır. Gerçekten hızın kendisi (pace) koşucu tarafından hissedilmelidir. Bir atlet; yavaşladım ya da çok hızlı gidiyorum diyebilmelidir. Bu açıdan sık sık saate bakılması koşmaktan edinilen hazzı azaltmaktadır.
  1. Yanlış PACER’a takılmak: Koşarken en az kendiniz kadar hızlı, yani size en uygun birini izlemeniz çok ama çok önemlidir. Çok hızlı gidene takılırsanız sonlarda yarış bitmez, çok yavaş birine takılırsanız da yarış istediğiniz sürede bitmez, o halde koşu esnasında size uygun bir yarışcıyı önceden belirlemeniz hayat kurtarır. Koşarken doğru koşucuların arkasına takılmak yarışı başarıyla tamamlamanız için şarttır.