Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

Koşabilirsin..

ciftlik_nB
Öneriler

Koşabilirsin..

10-Tips-For-New-Runners

Bir vakit hepimiz ilk başladık, hepimiz koşmayı yavaş yavaş öğrendik…İşte yeni başlayan bir koşucuya bize öğretilen kurallar:

Ara Vermeden Koşun

Aralıksız kısa mesafeli bile olsa koşmak bir çoğumuza göründüğü gibi kolay bir şey değilidir. O halde koşuya ilk başlandığında aralıksız koşmaya çalışma ilk kuraldır. O halde süresi, mesafesi koşucuya ait olmak üzere mümkün olduğu kadar ve yavaş yavaş, aralıksız koşmaya çalışmak gerekir. Belirlenen süre boyunca ya da mesafede aralıksız koşulduktan sonra bunu yavaş yavaş arttır.

Düzenli Koşun

Yeni başlayan birisi için düzenli koşmak haftada en az 2 gün koşmak demektir. Bu 2 kere iki hafta da bir, ya da haftada 4 gün koşup sonraki 3 hafta hiç koşmamaktan iyidir. Burada sözünü ettiğim arada bir koşmamaktır. Vücut düzenli idmana alıştıkça uyum sağlar ve performans yükselir. Dolayısıyle idmanlardan verim alabilmek için düzenli koşmak esastır.

Belirgin Mesafeleri Hedefleyin

Etrafınızdaki eski koşuculara sorduğunuzda ilk kez koşmaya başladıklarında, 1km, 3km ,5km gibi spesifik hedefler koyduklarını ve aşama aşama o hedefleri gerçekleştirdiklerine tanık olacaksınız. Şimdi koştukları mesafeler ile kıyaslandığında oluşan bu gelişmeye inanamayacaksınız. Bu spora başlayan herkes bir şekilde sizin yolunuzdan geçmiştir. Mesafeleri yavaş yavaş arttırın ama mutlaka arttırın.

Yarışlara Katılın

Bir yarışı tamamlamak bile sizin nihai hedefiniz olabilir. Yarış tamamlamak, koşmanın her tür inceliklerini size kısa yoldan öğretir. İdmanlarınızı daha sağlam ve emin yapmanızı sağlar. Yarışa yarışa gelişir ve her yarışın o kendine özgü inceliklerini ve şartlarını öğrenirsiniz. O halde yarışı nasıl bitirdiğiniz değil bitirmeniz önemli sloganıyla yarışlara katılın.

Koşarken Kilo Verin

Koşma hedefiniz illede “atlet olmak” olmayabilir.Bir çok kişi koşmayı kilo vermek ya da kilosunu korumak ve fit kalmak içinde tercih edebiliyor. Haftada 500gr-1kg arası bir hedef koyarak kilo vermek için koşabilirsiniz. Koşarken her kilometre hızınıza göre 70-100 kalori yakmanızı sağlar.

Koşmaktan Zevk alın

Bu size belki garip gelebilir ama bir çok kişi için koşmak sanki sadece kilo vermek için bir araç ve aslında bir işkence gibi görünmektedir. Gerçekte koşmak bundan öte bir şeydir. Mental disiplini attıran, düzenli idmanlar yapılabilecek, endorfin katsayısını yükselten, iş disiplinini arttıran ve daha bir dolu olumlu katkıları yapabilen bir spordur. Aylardır çalıştığınız, idman yaptığınız bir yarışda iyi bir derece almanın mutluluğu hiç bir şey ile ölçülemez.

Kişisel Rekorlarınızı Kırın

Her koşucu rekabeti sever. Kendisindeki gelişmeyi görmek ister. Koşabileceği en uzun mesafe, en kısa zaman, en ortalama dakika gibi hedefler koyup ulaşmaya çalışır. Bu kişisel rekorlara ulaşmak için, bir hoca eşiliğinde ya da bir çalışma planı kapsamında düzenli olarak her gün çalışmak gereklidir.

Bir Amaç Uğruna Koşun

Ülkemizde ve dünya da belirli sağlık kuruluşları yararına, önemli kişiler adına, önemli günler adına, ya da önemli bir fikir etrafında koşmak yaygın bir harekettir. Sadece orada olmak bile çok şey ve anlam ifade eder.

Koşmayı Sürdürün

Rekabetçi olmayanlar dışında bir çok koşucu için “koşmak, koşmak ve koşmak” bir yaşam biçimidir. Her sabah, akşam koşarlar. Bu insanı motive eden son derece önemli bir faktördür. Günün geri kalanını ona göre planlarsınız. Koşacağınızı bilerek yer, içer, uyur ve uyanırsınız. Bu ilave sporları yapmanızdan, sağlıklı kalmanıza kadar her şeyinizi etkiler. Seyhate giderken bile koşu takımlarınızı en önce alır hale gelirsiniz. Bu nedenle koşmak uzun soluklu bir yaşam felsefesi gerektirir.

Elinizden Gelenin En İyisini Yapın

Daha rekabetçi, hırslı oldukça koşmayı sevecek ve kendinize hedefler koyacak ve seviyenizi arttırmaya çalışacaksınız. Koşucular arasında bir söz vardır; “koşamayacağımı öğrenmekten daha büyük bir acı yoktur diye.” Tabii bunu yapabilmek için, çalışkan, azimli, sabırlı, ve kararlı olmalısınız. Sürekli idman yapmalısınız.

Yapabileceğinize İnanın

Kendinize bir hedef, bir zaman dilimi koyun ve ayakkabılarınızı bağlayın. Koşabilirsiniz..İnsan oğlu bununla doğmuş, size düşen bu işin üstüne düşmek. İnanın..