Benhur Oncel’s Aquarunning’e Bir Üyelik Uzaklıktasınız.

KOŞARKEN NEFES ALMAK

IMG_20150727_103354
Sağlık

KOŞARKEN NEFES ALMAK

3KOŞARKEN NEFES ALMAK

Koşarken nasıl nefes almalıyım? Sorusunu soranlardansanız, şaşırmayın ve sıraya girin. Yanıt bekleyenler oldukça fazladır. Yeni başlayan koşucular için bu konunun anlaşılması ve temelden öğrenilmesi esastır.

Herkesin bir yaklaşımı var; ağızdan al burundan ver, burundan al, ağızdan ver, karından nefes almayı unutma gibi. Ben nefes alma tekniği olarak; öncelikle AĞIZDAN ALIP vermeyi tercih ediyorum. Koşarken nefes almanın en kritik noktası; nefesi kaslara kadar ulaştırabilmektir. Bunun için doğru nefes almak, nefesi boşa harcamamak gerekir. Hızla ağızdan alınıp verilen yani “nefes nefese kalınmış” bir teknikte vücudumuz yeterince oksijen alamaz. Bu nedenle doğru nefes alma teknikleri ortaya çıkmıştır. Tümünde amaç yeterince oksijeni vücuda sağlamaktır. Bu süreçte; nefes almak-adım atmak ritmi çok önemlidir. O halde; burun mu, ağız mı yoksa her ikisi mi diyerek vakit geçireceğimize; en kolay en verimli nasıl nefes alabiliyoruz ona bakmalıyız.. İnanın bana özellikle yarışlarda benim için ağızdan nefes alıp vermek, oksijen kullanımının en kolay ve maksimum yoludur.

Gelelim nefes alıp verme ritmine; nefes almada ritm çok çok önemli olup hızınızı ve koşu performansınızı belirler. Bu ritm ne kadar hızlı ya da yavaş koştuğunuza bağlı olarak da değişir. Ritm derken, formülüne göre her adım da nefes al ve ver akla gelmelidir. Örnek olarak 2 yaygın ritm’in açıklaması şöyledir: 3:2 (her adım sağ al, sol al, sağ al, ve takiben sol ver, sağ ver) ya da 2:2 (her adım sağ al, sol al, takiben sağ ver, sol ver) gibi. Hızlanırken devreye 2:1(al:al:ver) sistemi de girer. Koşuda ritm tutturmanın anlamı her adımda nefes alış ve veriş uyumunun sağlanmasıdır. Ayrıca 4:4, 3:3, 1:1, ya da 1:2, gibi nefes teknikleri de vardır.  En doğrusunu vücudunuz ve koşu tekniğiniz söyler. Ancak en yaygın olanı 3:2 (al:al:al:ver:ver) 2:2(al:al:ver:ver), 2:1(al:al:ver) ve 2:1:1:1 (al:al:ver:al:ver) sistemidir.